Vrede en vriendschap in het spoor van Charles Deckers | 7 mei 2023 | Kathedraal Antwerpen

Ingediend door Peter Keersmaekers op wo, 26/04/2023 - 11:42
Logo Bisdom Antwerpen
Charles Deckers

Vrede en vriendschap in het spoor van de zalige Charles Deckers - 7 mei 2023

Ontmoeting en dialoog tussen moslims en katholieken – O.L.V.-kathedraal Antwerpen- 7 mei 2023

Op 7 mei 2023 herdenkt het bisdom opnieuw Witte Pater Charles Deckers, afkomstig uit Antwerpen. Hij werd als één van de negentien martelaren van Algerije op 8 december 2018 zalig verklaard. Vanuit zijn katholiek geloof stond hij dicht bij de mensen, ongeacht hun geloofsovertuiging. In het spoor van het gedachtengoed van Charles Deckers geven we moslims en katholieken die dag in de Kathedraal de kans elkaar te ontmoeten en elkaar beter te leren kennen. Met een gevarieerd programma (eucharistieviering, vredesgebed, getuigenis van Hamid Riffi, moslim en directeur van het Mechelse Scheppersinstituut, gesprekken met priesters, pastorale werksters en moslims) ontdekken de aanwezigen dat Charles Deckers spirituele onderstroom ook ons uitnodigt tot een zinvolle en vooral respectvolle dialoog tussen christenen en moslims. Iedereen is van harte welkom!

Over hem zijn verschillende getuigenissen. Zo schrijft Salah Selloum, oud-leerling van Charles: “Ik heb geen schrik om luidop te zeggen wat anderen in stilte denken. Probeerde Charles moslims te bekeren en deed hij aan proselitisme? Zeker niet. Wij hebben van de witte paters echte waarden meegekregen: eerlijkheid, vrijgevigheid, ijver. Als dat proselitisme is, ben ik ook een proseliet. Ik ben een goede moslim in de maraboetische traditie. Hij was een missionaris in de christelijke traditie. Dat mag geen probleem zijn.” ”Later heeft hij een school voor boekhouders opgericht. Deze school – na de onafhankelijkheid – ik vergis me niet als ik zeg dat 80% van de boekhouders van Tizi Ouzo in de administratie of in bedrijven – 80% ervan is gevormd door pater Deckers.” (citaat uit Film Youtube-kanaal “Père Charles Deckers (1924-1994)” - minuut 15:28-15:54)

Graag nodigen we u uit om op 7 mei 2023 in zijn voetspoor te treden. Kom naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen en ontmoet christenen en moslims via een mix van activiteiten.

Programma

  • 10 uur: eucharistieviering ter nagedachtenis van Charles Deckers
  • 13 - 13.45 uur: rondleiding door pastoor Bart Paepen in de kathedraal voor moslims en katholieken
  • 14 - 14.40 uur: vredesgebed (inclusief gezangen) met moslims en katholieken samen in de Venerabelkapel
  • 14.45 uur: koor (in koorgedeelte)
  • 15 - 15.50 uur: lezing/getuigenis door Hamid Riffi (moslim en directeur van een katholieke school)

OF

  • 15 - 15.50 uur: mogelijkheid tot (individueel) gesprek met katholieke priesters en pastorale werksters en moslims
  • 16 - 17 uur: receptie in De Plek

Begeleiders

An Verheyen, David Antras Lopez, Hans de Jong, Marc Phlips, Myriam Smits, Nicolas-Alexander Goossens, Thomas Hendrikus, Yvan Deckers.

Sprekers

Bart Paepen, pastoor van de kathedraal; Hamid Riffi, directeur Scheppersinstituut Mechelen.

Informatie

Organisatie/gemeenschap
Bisdom Antwerpen i.s.m. Vlaamse Overheid