Islam. Bloeiperiode en hedendaagse crisis in de moslimwereld | 8 mei 2023

Ingediend door Peter Keersmaekers op wo, 19/04/2023 - 20:23
UA

Zestiende Pieter Gillis lezing: Ahmet T. Kuru over "Islam. Bloeiperiode en hedendaagse crisis in de moslimwereld" - Aansluitend debat met Dyab Abou JahJah en Meyrem Almaci

De islamitische wereld kende invloedrijke denkers en wetenschappers in haar vroege geschiedenis, in een tijd dat Europa gedomineerd werd door religieuze orthodoxie en militaire heerschappij.

Van de 9de tot de 12de eeuw waren moslimlanden filosofisch en sociaaleconomisch overduidelijk meer ontwikkeld dan het Westen. Vandaag lijden landen met een moslim meerderheid bovengemiddeld onder autoritaire regimes en zijn ze sociaaleconomisch gemiddeld minder ontwikkeld dan de rest van de wereld. Ahmet T. Kuru wijst op de geschiedenis en bekritiseert verklaringen die de islam als oorzaak aanwijzen. Ook het westerse kolonialisme is geen sluitende verklaring, al heeft dat zeker niet geholpen. Waar liep het dan wel mis? Kuru wijst op een alliantie tussen orthodoxe islamitische geleerden (de oelema) en militaire staatshoofden vanaf de 11de eeuw. Gaandeweg beknotte deze alliantie de creativiteit en economische activiteiten van intellectuelen en de burgerlijke klasse in de moslimwereld. Kuru toont aan dat de alliantie tussen oelema en de staat nog steeds de creativiteit inperkt en een gezonde economie in moslimlanden belemmert of zelfs verhindert.

AHMET  T. KURU is hoogleraar politieke wetenschappen en directeur van het Centrum voor Islamitische en Arabische Studies aan de San Diego State University. Zijn werken zijn vertaald in een tiental talen.

Programma:

19u30: lezing Ahmet T. Kuru (Engelstalig)

aansluitend debat o.l.v. moderator David Geens (Uitgeverij Ertsberg) met  Dyab Abou JahJah en Meyrem Almaci​

21u00: voorziene einde met aansluitend een receptie. Uitgeverij Ertsberg organiseert gelijktijdig een boekenstand en een signeersessie met Ahmet T. Kuru.

Praktische gegevens:

  • Maandag 8 mei 2023
  • 19u30-21u00
  • Universiteit Antwerpen - Stadscampus - Prinsstraat 13 - 2000 Antwerpen - Gebouw C - Aula S.C.003
  • U kan uw aanwezigheid bevestigen, uiterlijk op vrijdag 5 mei 2023, na registratie. Stuur een mail naar cpg@uantwerpen.be.
  • Het Centrum Pieter Gillis organiseert deze lezing in samenwerking met volgende partners:
    • Pastorale Dienst Universiteit Antwerpen
    • Vrijzinnige Dienst Universiteit Antwerpen

Meer weten?

Klik hier.

Organisatie/gemeenschap
Centrum Pieter Gillis (UA)