BOEDDHA DAG (VESAK OF VESAKHA PUJA) 7 MEI 2020

Ingediend door Johan Vrints op do, 07/05/2020 - 15:34
Boeddha-feest of Vesak

Betekenis Boeddha dag

Vele boeddhisten vieren op 7 mei Boeddha dag of Vesak (Wesak). Het is een feest van vooral Aziatische origine. Op deze dag vieren boeddhisten de geboorte, verlichting en het sterven van de Boeddha. Soms wordt dit feest ook ‘de geboortedag van Boeddha’ genoemd. De dag waarop het feest valt –per definitie een volle maan in het voorjaar– hangt af van de maankalender. In Japan wordt dit feest vast op 8 april gevierd.

Uit de kronieken blijkt dat Siddharta Gautama -later de Boeddha genoemd- geboren werd op de dag van Vesak in de 5de of 4de eeuw voor Christus. Op een andere volle maan van Vesak bereikte de Boeddha Nirvana of verlichting. Na 1000 volle manen geleefd te hebben stierf de Boeddha ook op de volle maan van Vesak.

Op deze dag vasten vele boeddhisten, gaan er velen naar de pagode en/of tempel, brengen ze offerandes bij het Boeddhabeeld en geven ze eten aan de boeddhistische monniken. De eenvoudige offerandes kunnen bloemen of kaarsen zijn die boeddhisten aan de voeten van –het beeld van– hun leraar leggen.

Boeddhisten engageren zich ook nu nog eens extra om een goed leven te leiden.

Impact van COVID-19

Traditioneel zetten de boeddhistische levensbeschouwelijk gemeenschap in deze periode de deuren open of gaan naar hun samenkomstplaatsen.

Dat gebeurt dit jaar, in volle COVID-19-tijden, anders. Gemeenschappen komen niet meer samen voor meditatie, bezinning of feesten en zijn vooral digitaal met elkaar in contact. Dit neemt niet weg dat de Ramadan als sterke periode nog plaats vindt, hoofdzakelijk binnen het gezin. Personen in armoede krijgen voedsel aan huis volgens de huidige regels.

Wenskaart 2020

ORBIT vzw ontwikkelt jaarlijks wenskaarten voor verschillende religieuze tradities en gemeenschappen in ons land. Deze kaarten kan je gebruiken om buren en vrienden, organisaties, firma’s, scholen, ... fijne feesten te wensen.

De wenskaart voor Boeddha dag 2020 is een sterk contactmiddel voor boeddhisten uit je directe omgeving. Het feest valt dit jaar op 7 mei.

In het pakket voor 2020 vind je wensen voor Naw Ruz, Pasen, Wesak, Id Al Fitr, Wereldhumanismedag, Offerfeest, Rosj Hasjana, Diwali en Kerstmis.

Bestellen

https://www.orbitvzw.be/aanbod/webshop/wesak/ of bestellingen@orbitvzw.be.
Kost: 0,6 € per stuk.
Ontwerp kaart: Marcus van de 2de graad van het Sint-Lukas Kunsthumaniora Schaarbeek