Diwali / दीपावली | 24 oktober 2022

Ingediend door ORBIT Antwerpen op wo, 01/09/2021 - 16:00
Diwali 2020 cover

DIWALI is aangebroken, de dag waarop zowel hindoes, sikhs als jaïns feest vieren en we in en rond huizen lichtjes zien verschijnen. Dit Feest van het Licht willen wij niet onopgemerkt laten voorbijgaan!

Hindoes, jains en sikhs vieren elk jaar een bijzonder feest: Diwali. Diwali is afkomstig van het Sanskriet woord ‘Deepavali’ en betekent letterlijk ‘een rij lichtjes’. Dit Feest van het Licht vindt telkens plaats in oktober of november. De exacte datum is afhankelijk van de maanstand. Dit jaar wordt dit belangrijke familiefeest op 4 november gevierd.

Diwali, een vrolijk feest voor iedereen

Diwali symboliseert de overwinning van het licht op de duisternis en is dus een heel vrolijk feest. Het wordt vaak gevierd in gezinsverband om het licht te verwelkomen in het leven. Het is een feest voor iedereen, jong en oud, man en vrouw, arm en rijk.

Mensen dragen op deze dag nieuwe kleding, ze maken nieuwe beslissingen en plaatsen overal in huis olielampjes of aardewerken potjes met olie en een brandende wiek, diya’s genaamd. Verder gaat het vieren van Diwali gepaard met het eten van veel zoetigheden en het afsteken van vuurwerk.

Diwali foto 2
(Diwali sweets by Kevin Krebs (CC)

 

Diwali wordt door hindoes, sikhs en jains gevierd maar bij elke gemeenschap heeft het feest een andere betekenis.

Hindoeïsme

Diwali is één van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Het feest valt elk jaar in oktober of november. De exacte datum wordt bepaald door de hindoekalender en de maankalender. Zo vindt Diwali steeds plaats in de maanmaand Ashvin op de dag van de nieuwe maan, dit jaar op 4 november. Diwali is bovendien ook het hindoeïstische nieuwjaarsfeest.  

Binnen het hindoeïsme worden tijdens dit feest verschillende gebeurtenissen herdacht. Hindoes herdenken onder andere de terugkeer van de heer Rama. Rama was lang verbannen maar na zijn overwinning op de demon-koning Ravana kon hij terugkeren uit ballingschap. Deze overwinning verwijst naar de zege van het goede over het kwade maar ook naar het feit dat niets ooit helemaal goed of helemaal slecht is. Toen Rama terugkeerde, zorgden mensen voor een feestelijk ontvangst door de hele stad te verlichten, een symbool dat een belangrijke rol speelt op Diwali.

Tegelijkertijd is licht laten schijnen op Diwali door hindoes ook bedoeld om Lakshmi, de godin van rijkdom en voorspoed, te verwelkomen. Hindoes geloven dat Lakshmi op Diwali voorspoed en welvaart brengt in huizen die rein en verlicht zijn. Het huis wordt dus gepoetst en diya’s, olielampjes of aardewerken potjes met olie en een brandende wiek, worden in en rond het huis geplaatst. Daarnaast starten veel Indische handelaars in deze periode hun nieuwe boekjaar, omdat Lakshmi welvaart en voorspoed brengt.

Jainïsme

Ook voor de jaingemeenschap is Diwali een belangrijk feest. Ze gedenken dat op deze dag de heer Mahavira verlichting of Nirvana bereikte. Mahavira (Grote Held), ook wel Vardhamana genoemd, is een belangrijke leider van deze levensbeschouwing. Men neemt aan dat Mahavira de laatste is van de 24 profeten, die na twaalf jaar een zwervend bestaan te hebben geleid, verlossing bereikte. Jains vieren deze dag met recitaties en meditaties.

Diwali foto 3
(tekening: Pieter Van Eenoge)

Sikhisme

In 1619 werd de sikh goeroe Hargobind tijdens dit feest door de heerser vrij gelaten uit de gevangenis Gwalior. Hargobind zat hier gevangen samen met 52 hindoe-prinsen. De keizer bood aan om Hargobind vrij te laten maar deze weigerde, tenzij ook alle prinsen werden vrijgelaten. Deze gebeurtenis herdenken sikhs op Diwali. Dat doen ze onder andere door de gouden tempel van Amritsar, ‘het huis van God’ en het belangrijkste sikh-heiligdom, te verlichten met vele lampjes.

Diwali in Antwerpen

Omwille van zijn mooie symboliek wordt Diwali ook in Antwerpen door verschillende gemeenschappen graag gevierd, zowel thuis als in de tempel. Zo ook bijvoorbeeld in de Jain tempel van Wilrijk. De Jains vieren Diwali elk jaar met  muziek, eten en vooral veel lichtjes. Dit jaar zullen die festiviteiten niet hetzelfde zijn omwille van de huidige coronamaatregelen. De Jain tempel kan in niet-Corona-tijden bezocht worden op afspraak:

Jain Cultural Centre Antwerp Vzw
Adres: Laarstraat 20, 2610 Antwerpen
Telefoon: 03 336 12 13

Zowel thuis als in de tempel worden diya’s gebruikt om licht te brengen op Diwali. Deze worden soms zelf gemaakt maar ze kunnen ook aangekocht worden. In Antwerpen kan dat bijvoorbeeld in Shyam India’s Finest Flavours, waar diya’s te vinden zijn in vele vormen en maten.

Shyam India’s Finest Flavours
Adres: Heistraat 101, 2610 Wilrijk

 

Wenskaart

Dit jaar maakte ORBIT vzw opnieuw een wenskaart waarmee je hindoes, jains of sikhs kan feliciteren ter gelegenheid van Diwali. Deze wenskaart bevat een gepaste wens in het Nederlands, Frans, Engels, Hindi, Punjabi en Nepali. Daarnaast is er ook vrije ruimte voorzien voor een eigen boodschap of wens. Deze wenskaart kan aan hindoes, jains of sikhs gegeven worden die je kent. Het is mogelijk een erg betekenisvol gebaar. Het helpt bij de uitbouw van goede relaties in elke buurt, op de school, de werkvloer, in organisaties of op andere plaatsen.

Tips voor gebruik

  1. Geef de wenskaart aan hindoes, sikhs of jains die je kent en die je wil feliciteren met hun feest of aan personen waarmee je al lang contact wilde hebben.
  2. Schrijf naast de 6 wensen in de verschillende talen een eigen wens.
  3. Gebruik de kaart om contact te leggen met hindoes, sikhs of jains die je nog niet goed kent.

 

Om te bestellen, klik hier.
Prijs Diwali-kaart: 0,60 € per stuk (excl. verzendingskost).
Korting bij bestelling vanaf 50 exemplaren. 
bestellingen@orbitvzw.be - www.orbitvzw.be

Vier jij graag mee dit Feest van het Licht? Thuis, in de klas, met familie of vrienden? In bijgevoegd document geven wij nog enkele ideeën om aan de slag te gaan rond Diwali.