JULIE AERTS, JORIS COLLA, KARIM ETTOURKI, AALDERT PRINS EN SARAH VAN EYKEN
De toenemende levensbeschouwelijke diversiteit in de Vlaamse samenleving weerspiegelt zich in rijk en verscheiden religieus erfgoed. Zorg en aandacht daarvoor zijn belangrijk, zowel voor de geloofsgemeenschappen zelf als voor de bredere samenleving. Kennis van elkaars erfgoed stimuleert meerstemmigheid, inclusie en wederzijds begrip tussen bevolkingsgroepen. Daarom bundelden KADOC-KU Leuven en PARCUM de krachten en startten ze in 2019 het project ‘Hemelsbreed. Divers religieus erfgoed in Vlaanderen’. In dit artikel vertellen zes getuigen – een voor iedere door de overheid erkende eredienst – over hun erfgoed. Ontdek het verhaal achter twee staven, een gebedsmat, een deurkokertje, een icoon, een kruis en een afroepboek.
Joris Colla, Karim Ettourki en Aaldert Prins zijn consulenten van KADOC-KU Leuven. Julie Aerts is adviseur religieus erfgoed bij PARCUM. Samen vormen zij de trekkersgroep van het project ‘Hemelsbreed. Divers religieus erfgoed in Vlaanderen’.
Sarah Van Eyken is masterstudent arabistiek en islamkunde aan de KU Leuven en was recent als onderzoeksstagiair werkzaam in KADOC.
Een artikel over dit onderzoek verscheen in het tijdschrift Koorts. Dit tijdschrift heeft sinds kort een webversie waar je het artikel kan raadplegen: klik hier.
Het volledige onderzoeksrapport van het project ‘Hemelsbreed. Divers religieus erfgoed in Vlaanderen’ kan je hier raadplegen.