Waarom spiritueel shoppen in alle hoeken van de wereld een probleem kan zijn
De ethiek van yoga
Volgde jij al eens een les yoga? Als je de websites van westerse yogascholen en fitnesscentra mag geloven, heeft het niets dan voordelen: het ontspant lichaam en geest. Het verstevigt je spieren, verbetert je houding, vergroot je lenigheid, …
Maar wist je dat yoga ontstaan is in de hindoeïstische traditie? Niet als sport of als ontspanning na een drukke werkdag, maar als religieuze oefening om dichter bij het goddelijke te komen. Is het wel oké om een religieuze praktijk te ontdoen van zijn spirituele betekenis en te lenen voor ons persoonlijk welzijn?
Religieus ethicus Liz Bucar bekijkt deze vraag door de lens van de culturele toe-eigening. Ze put uit haar eigen ervaring als gecertificeerd Kripalu yogadocent om de morele risico’s van intercultureel lenen te onderzoeken. Liz is een bekroond auteur en Professor of Religion aan de Northeastern University in de VS.
Na de lezing schuiven Jonas Slaats en Shilpi Pandey mee aan op de sofa voor een boeiend gesprek over hedendaagse spiritualiteit. Jonas is schrijver en theoloog. Hij doceert levensbeschouwelijke vakken in het hoger onderwijs. Shilpi is doctoraatsonderzoeker aan de Faculteit Rechten en Criminologie van de VUB.
Deze lezing maakt deel uit van de reeks 'Grote vragen' over de sociale vraagstukken van vroeger en nu. UCSIA ontwikkelde deze reeks voor het stadsfestival 'Barokke Influencers'.
Praktische informatie
lezing in het Engels
Wanneer?
Woensdag 3 mei 2023, 20.00-21.30 uur
Waar?
De Roma
Turnhoutsebaan 286
2140 Borgerhout (Antwerpen)
Deelnemen?
Een ticket kost 5 euro.
Laatste info
Klik hier.