Het is niet in een paar zinnen te vatten wat deze coronatijd met mensen en de samenleving doet.
Er zijn hoopvolle tekenen van solidariteit en altruïsme. Goddank.
Er zijn hoopvolle signalen van verbondenheid, soms stoemelings zoals de uitspraak van viroloog Marc van Ranst op de Turnhoutsebaan over “onze mensen” (Marc Van Ranst op de Turnhoutsebaan). En ook ORBIT vzw stuurde (in samenwerking met Kerknet) een boodschap van moed en mededogen, hoop en vertrouwen, om te koesteren wat we delen (Een hart vol moed en mededogen).
Maar er is ook veel onzekerheid, verlies, pijn en leed. En slechts langzaam groeit bij velen het inzicht dat er veel verdoken en wellicht blijvende kwetsuren ontstaan. Zo werd recent een ‘taskforce voor kwetsbare gezinnen’ geïnstalleerd. Goddank, maar het is misschien wel too little, too late. Die taskforce gaat over Vlaamse gezinnen, maar al wie niet tot ‘ons’ hoort valt uit de boot.
ORBIT-directeur Didier Vanderslycke hield in MO* een pleidooi om migranten, vluchtelingen en mensen zonder papieren uit de marge te halen (Lees hier het opiniestuk). Met Orbit exploreren we ook de opportuniteiten van de coronacrisis.
-
Samen je geloof of levensbeschouwing beleven is vaak een van de belangrijkste redenen om nog naar de kerk, moskee, synagoge, gurdwara, tempel of Huis van de Mens te gaan. Maar dat gaat nu niet. Daarom verzamelen we hier een aantal ideeën om je daarbij te helpen, om vanop afstand toch nabij en samen te kunnen leven (Zinvol online verbonden – onze tips).
Het verplicht moeten thuiszitten, geeft mogelijkheden om af en toe eens dingen te doen waar we gewoonlijk niet aan toe komen. Orbit presenteert je een eerste selectie lees- en kijkinfo over racisme, interlevensbeschouwelijke dialoog en migratie (Lees hier de tips (deel 1)).