Levensbeschouwingen in gesprek

Ingediend door ORBIT Antwerpen op do, 25/11/2021 - 13:15

Studiedag Levensbeschouwingen in gesprek | 10 december 2021 14u00-16u00
Diversiteit in de zorg voor zin 

2021-12-10 Studiedag UCSIA omslagfoto

Cliënten, patiënten en bewoners binnen de zorg ervaren zingeving en spiritualiteit vanuit hun eigen context en achtergrond. En ook wie binnen de zorg werkt rond of aandacht heeft voor thema’s als zinbeleving doet dat vanuit het eigen denkkader. Waar men zou verwachten dat dit voor botsingen zorgt, leert de praktijk ons dat die verschillende contexten vaak net een verrijking kunnen vormen.

Vanuit dat centrale perspectief op de gezamenlijke zorg voor de zinbeleving van mensen organiseren UCSIA en KSGV, Kenniscentrum voor Levensbeschouwing en Geestelijke Volksgezondheid, een studiemiddag over ‘levensbeschouwingen in gesprek’. We focussen die namiddag op de dialoog tussen professionals uit verschillende levensbeschouwelijke tradities en denominaties. De diversiteit van die dialoog zien we immers als meerwaarde.

Tijdens de studiemiddag kijken we onder meer naar de integriteit en basiscompetenties van spirituele zorgverleners, het actief pluralisme en tolerantie in de samenwerking en de interlevensbeschouwelijke samenwerking rond het beroepskwalificatiedossier van de spirituele zorgverlener. Hierbij gaat het om de Vlaamse en bij uitbreiding Belgische context, met reflecties vanuit de Nederlandse context.

Samen met de sprekers ontdekken we wat de heersende paradigma’s zijn van waaruit spirituele zorg wordt georganiseerd en gaan we na op welke wijze we deze best in de praktijk toepassen. We bekijken de kansen en de obstakels in de samenwerking tussen verschillende denominaties en gaan na hoe spirituele zorgverleners omgaan met de maatschappelijke desinteresse in levensbeschouwing en tegelijk met de reële noden van cliënten in de zorg inzake zinbeleving en spiritualiteit.

Meer informatie en inschrijven op de website van UCSIA

 

 

Organisatie/gemeenschap
UCSIA