Kerk vormen in een seculiere tijd

Ingediend door ORBIT Antwerpen op wo, 01/12/2021 - 11:41

Symposium: Kerk vormen in een seculiere tijd | 15 februari 2022 9u30-16u00

De secularisering van het culturele en maatschappelijke leven maakte de afgelopen decennia een einde aan de dominante rol van de Kerk in Vlaanderen. Gelovige christenen zijn vandaag in de minderheid en dat heeft ook zijn gevolgen voor de interne organisatie van de Kerk en haar zelfbegrip. Sommige mensen zijn bezorgd over de toekomst van hun parochie of kerkgebouw.

Het symposium ‘Kerk vormen in een seculiere tijd’ gaat dieper in op vragen als ‘hoe kunnen gelovigen en de Kerk zich positief verhouden tot de seculiere cultuur die ons omringt en waar ze deel van zijn?’ en ‘als we de kerkelijke minderheidspositie au serieux nemen, hoe ziet de toekomst van mijn parochie en de Kerk in het algemeen er dan uit?’. De boeken A Secular Age (2007) van Charles Taylor en Vreemdelingen en priesters (2015) van Stefan Paas zijn de rode draad doorheen het symposium. Keynote-sprekers zijn Stijn Latré (directeur UCSIA) en Stefan Paas (J.H. Bavinck Professor of Missiology and Intercultural Theology, Vrije Universiteit Amsterdam).

Dit symposium richt zich tot iedereen die verantwoordelijkheid opneemt in de Kerk, van parochies tot bisdommen, van professionals tot vrijwilligers. Het gedetailleerde programma verschijnt binnenkort op de website van UCSIA. 

 

Organisatie/gemeenschap
UCSIA