Stilte wandeling: maandelijks vanaf oktober 2022

Ingediend door Peter Keersmaekers op wo, 21/09/2022 - 20:19
Ehipassiko

Ehipassiko start met stiltewandelingen
onder begeleiding van Bart Maes

Vanaf zondag 2 oktober 2022 start Ehipassiko met stiltewandelingen op mooie plekjes in de natuur van de provincie Antwerpen.

Wandelen is een fijne activiteit die mensen tot rust kan brengen, zeker in een groene en rustige omgeving. In stilte wandelen brengt echter een extra dimensie. In de plaats van zich mentaal te verliezen in gesprekken met de medewandelaar, wordt de aandacht voor de omgeving en voor alles wat er rondom de wandelaar gebeurt, versterkt. Het bewustzijn van de natuurlijke omgeving neemt toe, het waarnemingsvermogen wordt scherper.

Fréderic Gros, Frans filosoof en professor aan de Institut d’études politiques de Paris is auteur van het boek "Wandelen, een filosofische gids". Hij omschrijft wandelen nadrukkelijk als een filosofische daad en als een spirituele ervaring. Voor veel grote historische, filosofische of literaire figuren was lopen een manier om gedachten te ontwikkelen of inspiratie op te doen: Arthur Rimbaud, Friedrich Nietzsche, Mahatma Gandhi en Immanuel Kant. Wandelen heeft echter ook existentiële, mystieke en culturele aspecten, stelt Gros : eeuwigheid, eenzaamheid, stilte, traagheid, vrijheid zijn ervaringen die de wandelaar kunnen overvallen.

Landschapsarchitect en theaterregisseur Lafaille ziet wandelen als een goede manier om te ontvluchten aan de hectische digitale maatschappij waarin men het steeds drukker heeft. Tenminste, wanneer we bewuster wandelen. Wanneer wordt gewandeld met de intentie om volledig aanwezig te zijn in dat moment, wordt de tocht niet alleen een fysieke beleving, maar ook een innerlijke beschouwing. Om beginnende én gevorderde wandelaars bewuster te laten wandelen, schreef Lafaille het boek ‘Onderweg’, waarin hij 12 reflecties deelt om bewuster te wandelen.

Ook ecologist-avant-la-lettre Henry David Thoreau schreef in de 19de eeuw al een lofzang op het wandelen. Thoreaus filosofie van het geweldloos verzet zou later Mahatma Gandhi inspireren.

Praktisch

De stiltewandelingen zullen elke eerste zondag van de maand doorgaan, telkens in een ander gebied en onder begeleiding van Bart Maes. Bart is een geoefend stapper met o.a. 2 Compostela-tochten van 3 maand lang op zijn actief.

De wandelingen zullen telkens een lengte hebben van ongeveer 8 km. Tijdens de wandeltocht wordt de stilte gerespecteerd. Bart zal het startpunt en het eindpunt van de stilte aangeven.

Geïnteresseerden dienen zich vooraf aan te melden bij Bart op het mailadres bart@ehipassiko.be (tel. Bart : 0496/25 06 28). Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 en de bijdrage bedraagt 5 €, ter plaatse te betalen (gepast geld meebrengen aub).

De eerste wandeling : zondag 2 oktober

De eerste wandeling, op zondag 2 oktober, gaat door het natuurgebied Lovenhoek, gelegen tussen Pulderbos en Vorselaar. Het terrein is vlak en voor het grootste deel onverhard. Bij regenweer dient dus aangepast schoeisel voorzien te worden.

Het vertrek is voorzien om 13u30.  

Vertrekpunt en plaats van afspraak 

Boskant 51, 2242 Pulderbos (aan wandelknooppunt 17)

Lovenhoek is een natuurgebied van meer dan 145 hectare, beheerd door Natuurpunt, met een verrassend aanbod van veel verschillende leefgebieden voor planten en dieren. Tijdens deze wandeling passeren we door de vallei van de Molenbeek, die hier nog sterk kronkelt. In de vochtige, halfopen vallei wisselen moerasvegetaties en verspreide bomen en struiken elkaar af.  

Organisatie/gemeenschap
Ehipassiko Boeddhistisch Centrum